Faremní mlékárna

 

 

V roce 2009 byla otevřena faremní minimlékárna.
Pořízení vybavení a technologické zařízení bylo financováno z Programu rozvoje venkova a během prvních pěti let bylo zpracováváno především kozí mléko.

V současné době Nežichovské mlékárna zpracovává kravské mléko.
Denně je zpracováno přibližně 50 - 80 l mléka. Největším dílem se vyrábí čerstvé sýry, jogurty, tvaroh a ochucené sladké tvarohové krémy, žervé a pomazánky.

Všechny výrobky jsou vyráběny z pasterovaného mléka.
Používáme šetrnou pasterizaci, kdy je mléko zahříváno na 72°C pod dobu 30 sekund a během procesu jsou zničeny nežádoucí mikroorganismy.
Při výrobě sýrů používáme mikrobiální syřidlo a při výrobě tvarohu je používáno pepsinové syřidlo.

Výrobky z Nežichovské mlékárny jsou kromě farmy k dostání také ve Farmářských obchodech v Plzni, dále ve farmářské prodejně v Karlových Varech, Mariánských Lázních a v Plané.

Na farmě se můžete o výrobě sýrů a zpracování mléka dozvědět víc a dokonce si i nějaký ten (jeden - čerstvý) zkusit sami vyrobit.

Tento program je nabízen dětským skupinám a pro ubytované návštěvníky a větší skupinky (alespoň 6 účastníků) je možné prezentaci s "pidikurzem" zajistit. Ovšem pouze po předchozí telefonické dohodě!!! Tel.: 602 414 884. 

 

 

Prodej ze dvora

 
 ... od velikonoc do sv. Václava je každou sobotu po celý den otevřená farma jak pro návštěvníky, tak pro zájemce o bio potraviny a domácí produkty...


V naší faremní prodejně je možné si koupit výrobky z naší Nežichovské mlékárny, přebytky z farmy i ochutnat jehněčí a hovězí speciality, připravené výhradně z našich produktů.
Tyto ochutnávky se dělají pouze při větších akcích!!!


Prosíme všechny, aby opravdu jezdili na nákup v sobotu, kdy máme připraven co největší sortiment zboží a pokud to není možné a chtějí nás navštívit jindy, aby svou návštěvu předem telefonicky domluvili.

Během roku jsou na našich stránkách www.biofarmabelina.cz uvedeny termíny větších akcí, na kterých je možné ochutnat, dohodnout, koupit nebo jenom okouknout co je na farmě k mání.

Neprodávají se pouze výrobky s certifikátem bio, ale také mnoho potravin, jež pocházejí z domácích zdrojů a jsou vypěstované bez použití chemických přípravků.


Z vlastní produkce nabízíme především kravské mléčné výrobky - sýry, mléko, tvaroh, různé pomazánky, dále vyrábíme bylinné sirupy - mátový, mateřídouškový, meduňkový, bezový a lipový.

Jehněčí maso je pouze po předchozí domluvě a to v období srpen - říjen.

Vzhledem k tomu, že jsme členy Biodružstva, tak u nás dostanete například také vejce, byliny, brambory, med, mléčné výrobky a kůzlečí maso od ostatních farmářů.

Nedaleko farmy se také nachází klášter v Novém Dvoře, kde je mnichy vyráběna hořčice v biokvalitě a v několika variantách, ta je u nás k dostání také.

 

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje

 

V roce 2014 jsme v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje získali 1. místo v kategorii mléčných výrobků za Sladký tvarohový dezert s čokoládou.

V roce 2014 jsme v soutěži regionální potravina Karlovarského kraje získali 1.-2. místo v kategorii sýry za Přírodní tvaroh.

V roce 2015 jsme v soutěži regionální potravina Karlovarského kraje získali 1. místo v kategorii sýry za Uzený sýr Bukáč.

V roce 2015 jsme v soutěži regionální potravina Karlovarského kraje získali 2. místo v kategorii sýry za Bylinkové žervé Žofinka.

V roce 2018 jsme v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje získali 1. místo v kategorii mléčných výrobků za sladký tvarohový dezert „Káča“.

 

Výrobky

 

Mléko

Naše odpovědi na téma mléko:

 

Mléko na farmě i v prodejnách, do kterých dodáváme je pasterované a není proto nutné ho před konzumací převařovat.

Používáme krátkodobou šetrnou pasterizaci na 72°C, která zničí patogenních mikroorganismy, ale na rozdíl od jiných metod výrazněji nemění kvalitu mléka.

Někteří zvědavější chtějí vědět také, co znamená UHT mléko a zda jej máme. Nemáme. UHT je technologie, při níž je mléko pasterizováno na velmi vysokou teplotu (Ultra-High Temperature), čímž se zahubí vše živé a mléko pak vydrží v krabici nezkažené velmi dlouhou dobu.
Je však otázka, jestli je to ještě mléko.

Mléko při bouřce může skutečně zkysnout, protože se v atmosféře zvyšuje elektromagnetické napětí, které urychluje mléčné kvašení a mléko tak rychleji kysne.

Naše mléko není homogenizované.

Při homogenizaci jsou rozbíjeny velké tukové kuličky a tuk se poté neusazuje na okrajích nádoby, ale ani na hladině

Když jste bio, tak proč máte někde "Éčka"? Protože ne všechna jsou ta špatná.
Do ochucených mléčných nápojů přidáváme výrobky Frapko ze sousedního městečka a ty obsahují E101 Riboflavin, jiným názvem lactoflavin nebo vitamin B2.
Jedná se o zelenožluté barvivo, které můžeme nalézt v každé rostlinné a živočišné buňce. Je využíván jako vitamin častěji než jako barvivo.

Vyskytuje se v mléce, vejcích nebo játrech. Je součástí dvou enzymů, které spolupracují na získávání energie z cukrů a tuků.
Je nutný pravidelný příjem roboflavinu, protože ho tělo ukládá jen velmi těžce.
Je nutný pro zdravou kůži a dýchání, chrání oči před citlivostí na světlo.

 

 

Čerstvé kravské mléko ve skle

 

Čerstvé kravské plnotučné mléko, které dodáváme do farmářských prodejen.

Obsahuje až 4% tuku. Uchovejte při teplotě 4- 8 °C.

Objem 1 litr.

Baleno do skleněné láhve, která je vratná a zálohovaná.

 

 

Čerstvé kravské BIO mléko ve skle

Čerstvé BIO kravské plnotučné mléko, které dodáváme do farmářských prodejen.

Obsahuje až 4% tuku. Uchovejte při teplotě 4- 8 °C.

Objem 1 litr.

Baleno do skleněné láhve, která je vratná a zálohovaná.

 

 

Ochucené mléko - vanilka

Čerstvé BIO kravské plnotučné mléko.

 

Vanilkové Frapko: Cukr, glukóza, sušená syrovátka (z mléka),
prebiotická vláknina (inulín) (3%), aroma vanilkové, barvivo E101
(Výrobce: Artifex instant s.r.o., Toužim)

Obsahuje až 4% tuku. Uchovejte při teplotě 4- 8 °C. Alergen: mléko.

Objem: 0,25 litru. Baleno do skleněné zálohované láhve

 

 

Ochucené mléko - kakao

Čerstvé BIO kravské plnotučné mléko.

Frapko kakao: Cukr, glukóza, kakaový prášek (min. 11%), emulgátor sojový lecitin, aroma ethylvanilin. (Výrobce: Artifex instant s.r.o., Toužim)

Obsahuje až 4% tuku. Uchovejte při teplotě 4- 8 °C. Alergen: mléko

Objem: 0,25 litru. Baleno do skleněné zálohované láhve.ná.

 

 

Ochucené mléko - jahoda


Čerstvé BIO kravské plnotučné mléko.

Vanilkové Frapko: Cukr, glukóza, sušená syrovátka (z mléka), prebiotická
vláknina (inulín) (3%), sušený jahodový prášek (min. 0,9%),
aroma jahodové, barvivo: karmína, ovocný koncentrát (Výrobce: Artifex instant s.r.o., Toužim)

Obsahuje až 4% tuku. Uchovejte při teplotě 4- 8 °C. Alergen: mléko.

Objem: 0,25 litru. Baleno do skleněné zálohované láhve.

 

 

Ochucené mléko - banán

Čerstvé BIO kravské plnotučné mléko.

Vanilkové Frapko: Cukr, glukóza, sušená syrovátka (z mléka), prebiotická
vláknina (inulín) (3%), sušený banánový prášek (min. 0,9%),
aroma banánové, barvivo E101 (Výrobce: Artifex instant s.r.o., Toužim)

Obsahuje až 4% tuku. Uchovejte při teplotě 4- 8 °C. Alergen: mléko.

Objem: 0,25 litru. Baleno do skleněné zálohované láhve.

 

 

Ledová káva

Čerstvé BIO kravské plnotučné mléko, cukr, 100% mrazem sušená
zrnková káva-arabika v BIO kvalitě.

Podíl Fair Trade složek je 100%.

Obsahuje až 4% tuku. Uchovejte při teplotě 4- 8 °C. Alergen: mléko.

Objem: 0,25 litru. Baleno do skleněné zálohované láhve

 

 

  

Jogurt 

 

Naše odpovědi na téma jogurt:

 

Vyrábíme dva základní druhy jogurtů s několika dalšími příchutěmi. Jedny jsou pouze z plnotučného mléka a jogurtových kultur a neobsahují žádné další přidané látky.

Dalším typem jsou jogurty mírně přislazené a zahuštěné sušeným plnotučným mlékem, které je vyráběno sušením v proudu horkého vzduchu.

Sušené mléko a vanilkové Frapko pro přípravu vanilkového jogurtu nám dodává firma Frape z 10 km vzdálené Toužimi.

Stejně tak u další společnosti z Toužimi Vera Gurmet nakupujeme extra džemy bez konzervantů, které používáme do našich jogurtů.

Višně, jablka pro vánoční jogurty a další sušené ovoce nám dodává 15 km vzdálená firma Regent Žlutice.

Tam, kde používáme nějaké druhy polev, je většinou konzervantem sorban draselný. Jedná se o draselnou sůl kyseliny sorbové v podobě bílého krystalického prášku.

Tato látka zabraňuje šíření plísní a kvasinek v potravinách.
Látka je ve většině případů bez nežádoucích účinků.

Ani v případě jogurtů se úplně nevyhneme konzervantům a éčkům. Vždy se však jedná o ochucovací složky, které jsou v jogurtech zastoupeny jen nepatrnou měrou.
V případě vanilkového jogurtu se nám objevuje opět E101, což je Riboflavin, jiným názvem lactoflavin nebo vitamin B2.

Jedná se o zelenožluté barvivo, které můžeme nalézt v každé rostlinné a živočišné buňce. Je využíván jako vitamin častěji než jako barvivo.
Vyskytuje se v mléce, vejcích nebo játrech. Je součástí dvou enzymů, které spolupracují na získávání energie z cukrů a tuků.

Je nutný pravidelný příjem roboflavinu, protože ho tělo ukládá jen velmi těžce.
Je nutný pro zdravou kůži a dýchání, chrání oči před citlivostí na světlo.

Nezpůsobuje žádné zdravotní problémy. Jedná se o zcela neškodnou a bezpečnou látku.
Podporuje infekční malárii, proto se nedoporučuje jeho příjem při cestách do zemí s výskytem této infekční nemoci. Jeho nedostatek vede k poškození koutků úst a ke změnám v oční rohovce.

 

 

Jogurt přírodní bílý

 

Jogurt přírodní bílý BIO

     
Složení: pasterované plnotučné BIO kravské mléko,
jogurtové kultury BIFI a Bulharská.
Uchovejte při teplotě 4-8 °C. Obsah: 180 g.
Baleno do skleněného obalu, který je vratný a zálohovaný.
  Složení: pasterované plnotučné BIO kravské mléko,
jogurtové kultury BIFI a Bulharská.
Tento výrobek je dostupný pouze při sobotním prodeji na farmě.
Uchovejte při teplotě 4-8 °C. Obsah: 180 g.
Baleno do skleněného obalu, který je vratný a zálohovaný.

 

Jogurt přírodní jahoda

 

Jogurt přírodní borůvka

     
Složení: pasterované plnotučné BIO kravské mléko, jogurtové kultury
BIFI a Bulharská, extra džem jahodový: ovocná dřeň,
glukozový sirup, kyselina citronová, pektin, jahodové aroma,
bez syntetických barviv a konzervačních látek.
Uchovejte při teplotě 4-8 °C. Obsah: 180 g.
Baleno do skleněného obalu, který je vratný a zálohovaný.
  Složení: pasterované plnotučné BIO kravské mléko,
jogurtové kultury BIFI a Bulharská, extra džem borůvkový:
ovocná dřeň, glukozový sirup, kyselina citronová, pektin, borůvkové aroma,
bez syntetických barviv a konzervačních látek.
Uchovejte při teplotě 4-8 °C. Obsah: 180 g.
Baleno do skleněného obalu, který je vratný a zálohovaný.

 

Jogurt přírodní meruňka

 

Jogurt sladký smetanový

     
Složení: pasterované plnotučné BIO kravské mléko,
jogurtové kultury BIFI a Bulharská, extra džem meruňkový:
ovocná dřeň, glukozový sirup, kyselina citronová, pektin, meruňkové aroma,
bez syntetických barviv a konzervačních látek.
Uchovejte při teplotě 4-8 °C. Obsah: 180 g.
Baleno do skleněného obalu, který je vratný a zálohovaný.
  Složení: pasterované plnotučné BIO kravské mléko,
jogurtové kultury BIFI a Bulharská, cukr, sušené mléko.
Uchovejte při teplotě 4-8 °C. Obsah: 180 g.
Baleno do skleněného obalu, který je vratný a zálohovaný.

 

Jogurt sladký vanilka

 

Jogurt sladký s čokoládou

     
Složení: pasterované plnotučné BIO kravské mléko,
jogurtové kultury BIFI a Bulharská, cukr, sušené mléko,
sušená syrovátka, prebiotická kultura-inulín, aroma vanilkové, barvivo E101.
Bez syntetických barviv a konzervačních látek.
Uchovejte při teplotě 4-8 °C. Obsah: 180 g.
Baleno do skleněného obalu, který je vratný a zálohovaný.
  Složení: pasterované plnotučné BIO kravské mléko,
jogurtové kultury BIFI a Bulharská, cukr, sušené mléko,
čokoládová poleva: (cukr, glukózo-fruktózový sirup, pitná voda,
kakaový prášek se sníženým obsahem tuku ((11%)),
zahuštěné slazené mléko, aroma, palmový tuk,
emulgátor: sójový lecitin, regulátor kyselosti: kyselina citrónónová, jedlá sůl, konzervant: sorban draselný)
Uchovejte při teplotě 4-8 °C. Obsah: 180 g.
Baleno do skleněného obalu, který je vratný a zálohovaný.

 

Jogurt sladký čokoláda s višní

 

Jogurt sladký jahoda

     
Složení: pasterované plnotučné BIO kravské mléko,
jogurtové kultury BIFI a Bulharská, cukr, sušené mléko,
sušené višně - neslazené, nesířené (Regent Žlutice), čokoládová poleva:
(cukr, glukózo-fruktózový sirup, pitná voda, kakaový prášek se sníženým
obsahem tuku ((11%)), zahuštěné slazené mléko, aroma, palmový tuk,
emulgátor: sójový lecitin, regulátor kyselosti: kyselina citrónónová, jedlá sůl,
konzervant: sorban draselný)
Uchovejte při teplotě 4-8 °C. Obsah: 180 g.
Baleno do skleněného obalu, který je vratný a zálohovaný.
  Složení: pasterované plnotučné BIO kravské mléko,
jogurtové kultury BIFI a Bulharská, cukr, sušené mléko,
extra džem jahodový: ovocná dřeň, glukozový sirup,
kyselina citronová, pektin, jahodové aroma,
bez syntetických barviv a konzervačních látek.
Uchovejte při teplotě 4-8 °C. Obsah: 180 g.
Baleno do skleněného obalu, který je vratný a zálohovaný.

 

Jogurt sladký meruňka

 

Jogurt sladký malina

     
Složení: pasterované plnotučné BIO kravské mléko,
jogurtové kultury BIFI a Bulharská, cukr, sušené mléko,
extra džem meruňkový: ovocná dřeň, glukozový sirup,
kyselina citronová, pektin, meruňkové aroma,
bez syntetických barviv a konzervačních látek.
Uchovejte při teplotě 4-8 °C. Obsah: 180 g.
Baleno do skleněného obalu, který je vratný a zálohovaný.
  Složení: pasterované plnotučné BIO kravské mléko,
jogurtové kultury BIFI a Bulharská, cukr, sušené mléko,
malinový topping: (cukr, glukózo-fruktózový sirup, pitná voda,
maliny ((16%)), modifikovaný škrob, aromata, regulátor kyselosti:
kyselina citrónónová, konzervant: sorban draselný, barviva: košenila, kurkumin)
Uchovejte při teplotě 4-8 °C. Obsah: 180 g.
Baleno do skleněného obalu, který je vratný a zálohovaný.

 

Tvaroh

Naše odpovědi na téma tvaroh:

 
 

Při výrobě tvarohu používáme přírodní pepsinové syřidlo Laktosin, které je živočišného původu.

Sladký tvarohový dezert s čokoládou KÁČA vyhrál v roce 2014 soutěž Regionální potravina Karlovarského kraje v kategorii mléčných výrobků.

Přírodní tvaroh se umístil v roce 2014 v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje na 1.-2. místě v kategorii sýry včetně tvarohu. 
Stejně tak, jako u ostatních výrobků používáme jako doplňkové suroviny především výrobky od firem z regionu, využíváme produkty firmy Frape Foods z Toužimi a Regent Plus ze Žlutic.

Ve výrobku Duetka se objevuje E 322 - lecitin.
Lecitin je přírodním antioxidantem přirozeně obsaženým v každé živé buňce.
Má funkci antioxidantu a emulgátoru a v potravinách plni mnoho pozitivních funkcí - např. zabraňuje oddělení vody od oleje, zpomaluje tvrdnutí chleba, snižuje prskání při smažení, apod.

Lecitin je přirozená součást mnoha potravin, je to zdraví prospěšná látka.
Jako přírodní zdroj lecitinu je možno využít ořechy, semena, sójové boby, vaječná žloutek, některé oleje. Pro lidské zdraví je naprosto neškodný.

 

 

Tvaroh přírodní

 

Čerstvé kravské plnotučné mléko, které dodáváme do farmářských prodejen.

Obsahuje až 4% tuku. Uchovejte při teplotě 4- 8 °C.

Objem 1 litr.

Baleno do skleněné láhve, která je vratná a zálohovaná.

 

Tvaroh přírodní BIO

 

Čerstvé BIO kravské plnotučné mléko, které dodáváme do farmářských prodejen.

Obsahuje až 4% tuku. Uchovejte při teplotě 4- 8 °C.

Objem 1 litr.

Baleno do skleněné láhve, která je vratná a zálohovaná.

 

KÁČA - sladký tvarohový dezert s čokoládou

 

Čerstvé BIO kravské plnotučné mléko.
Vanilkové Frapko: Cukr, glukóza, sušená syrovátka (z mléka), prebiotická vláknina (inulín) (3%), aroma vanilkové, barvivo E101 (Výrobce: Artifex instant s.r.o., Toužim)

Obsahuje až 4% tuku. Uchovejte při teplotě 4- 8 °C. Alergen: mléko.

Objem: 0,25 litru. Baleno do skleněné zálohované láhve

V roce 2014 byl Sladký tvaroh s čokoládou oceňen 1.místem v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje v kategorii mléčné výrobky.

ČERT - sladký tvarohový dezert s čokoládou

Čerstvé BIO kravské plnotučné mléko.

Frapko kakao: Cukr, glukóza, kakaový prášek (min. 11%), emulgátor sojový lecitin, aroma ethylvanilin. (Výrobce: Artifex instant s.r.o., Toužim)

Obsahuje až 4% tuku. Uchovejte při teplotě 4- 8 °C. Alergen: mléko

Objem: 0,25 litru. Baleno do skleněné zálohované láhve.

 

KARKULKA - sladký tvarohový dezert s malinou

Čerstvé BIO kravské plnotučné mléko.

Vanilkové Frapko: Cukr, glukóza, sušená syrovátka (z mléka), prebiotická
vláknina (inulín) (3%), sušený jahodový prášek (min. 0,9%),
aroma jahodové, barvivo: karmína, ovocný koncentrát (Výrobce: Artifex instant s.r.o., Toužim)

Obsahuje až 4% tuku. Uchovejte při teplotě 4- 8 °C. Alergen: mléko.

Objem: 0,25 litru. Baleno do skleněné zálohované láhve.

 

DUETKA - sladký tvarohový dezert vanilka/čokoláda

Složení: pasterované BIO kravské mléko, mlékárenské kultury, syřidlo, cukr, smetana, sušené mléko, glukóza, sušená syrovátka, prebiotická kultura, aroma vanilkové, barvivo E101 - Riboflavin, kakaový prášek, ethylvanilin, E322-lecitiny.

Bez syntetických barviv a konzervačních látek.

Uchovejte při teplotě 4-8 °C.

Baleno v plastových vaničkách o obsahu 110 g.



Kravské sýry

Čerstvý sýr

 

Přírodní čerstvý sýr z pasterovaného BIO kravského mléka.

Složení: kravské mléko, mlékařské kultury, syřidlo, sůl.

Baleno v plastových obalech cca po 100 g.

Uchovejte při teplotě 4-8 °C.

 

Čerstvý sýr s bylinkou

 

Přírodní čerstvý sýr z pasterovaného BIO kravského mléka.

Složení: kravské mléko, mlékařské kultury, syřidlo, sůl, pažitka.

Baleno v plastových obalech cca po 100 g.

Uchovejte při teplotě 4-8 °C.

 

Čerstvý sýr s česnekem

Přírodní čerstvý sýr z pasterovaného BIO kravského mléka.

Složení: kravské mléko, mlékařské kultury, syřidlo, sůl, česnek.

Baleno v plastových obalech cca po 100 g. Uchovejte při teplotě 4-8 °C.

 

 

Přírodní žervé Žofinka

Složení: pasterované BIO kravské mléko, smetana, mlékařské kultury, syřidlo, sůl.

Baleno v plastových krabičkách. Obsah 200 g.

Uchovejte při teplotě 4-8 °C.

 

Bylinkové žervé Žofinka

Složení: pasterované BIO kravské mléko, smetana, mlékařské kultury, syřidlo, sůl, pažitka, bazalka.

Baleno v plastových krabičkách. Obsah 200 g.

Uchovejte při teplotě 4-8 °C.

V roce 2015 oceněno 2. místem v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje v kategorii sýrů.

 

Bylinkové žervé Žofinka BIO

Složení: pasterované BIO kravské mléko, smetana, mlékařské kultury, syřidlo, sůl.

Tento výrobek je dostupný pouze při sobotním prodeji na farmě.

Baleno v plastových krabičkách. Obsah 200 g.

Uchovejte při teplotě 4-8 °C.

 

Uzený sýr Bukáč

Uzený kravský sýr.

Složení: pasterované BIO kravské mléko, mlékařské kultury, syřidlo, sůl, uzeno na bukových pilinách.

Baleno v plastových obalech cca po 100 g. 

Uchovejte při teplotě 4-8 °C.

V roce 2015 oceněn 1. místem v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje v kategorii sýrů.

0
0
0
s2smodern